Publicador de continguts

null TIB i EMT Palma constitueixen la gran xarxa integrada de transport públic de passatgers a Mallorca

TIB i EMT Palma constitueixen la gran xarxa integrada de transport públic de passatgers a Mallorca

Ambdues entitats de transport signaran un conveni amb l'objectiu d'aconseguir la integració tecnològica i tarifària durant 2026 i que possibilitarà el pagament del bitllet de l'EMT mitjançant targeta bancària

El conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears i president del Consorci de Transports de Mallorca (CTM), José Luis Mateo, i el tinent de batle de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma i president de l'EMT, Toni Deudero, han presentat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la integració tecnològica i tarifària dels serveis de la xarxa TIB (tren, metro i bus interurbà) i la xarxa urbana de busos de l'EMT de Palma. A partir de la signatura d'aquest conveni, s'inicia el procés d'integració que s'espera que entri en vigor durant 2026. Aquest procés permetrà, entre altres millores, que els usuaris de l'EMT puguin abonar el bitllet de bus mitjançant targeta bancària, tal com ja s'aplica a la xarxa TIB, de competència autonòmica.

El conveni, que es formalitzarà durant els propers dies i té una validesa de quatre anys, estableix els mecanismes de col·laboració entre les dues entitats de transports. L'objecte del conveni fixa, d'una banda, la integració de l'EMT en la plataforma tecnològica del TIB que desenvolupa l'operativa i el manteniment dels sistemes de venda i validació dels títols de transport de la xarxa interurbana.

Així mateix, preveu la convergència entre tots dos sistemes per aconseguir un sistema tarifari integrat i s'establirà un sistema de zones (corones concèntriques) comunes per a tots els títols de transport. A més, s'utilitzarà una única targeta personal vinculada a un moneder que serà el títol de transport per efectuar viatges tant en línies urbanes com interurbanes. Es preveu un descompte percentual i progressiu en funció del perfil personal de la targeta, únics per a tota l'illa (general, jove, pensionista, infantil/estudiant, etc.).

Quant als terminis, la previsió és que la Targeta Intermodal única sigui vàlida a les dues xarxes de transport (TIB i EMT) a partir de la primavera de 2026 i que, a la darreria de 2025, els usuaris de l'EMT puguin comprar el bitllet de bus mitjançant targeta bancària —en format físic i digital—, com ja es fa actualment al tren, el metro i els busos del TIB.

El conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, ha destacat que es tracta «d’una gran passa» cap a la integració que l'Ajuntament de Palma entri a formar part de CTM, «tal com preveia la llei de creació del Consorci el 2006, fa 18 anys», i que això permetrà compartir estratègies i una visió global per a la millora del transport públic a Mallorca. «El Govern i l'Ajuntament treballen de forma conjunta i continuada per millorar el transport públic i que sigui una alternativa real a l'ús del vehicle privat», ha remarcat el conseller.

El tinent de batle de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Toni Deudero, considera que aquest conveni amb CTM «no solament ens permetrà disposar d'una política de transport comú quant a títols i tarifes, sinó que els usuaris de l'EMT podran abonar el cost del bitllet mitjançant targeta bancària, ja que el Consorci disposa de la tecnologia necessària per al pagament amb targeta». I a això, ha afegit, se suma que l'entrada de l'Ajuntament en el Consorci de Transports de Mallorca «permetrà a l'EMT obtenir finançament per part de diferents ens autonòmics».

A més d'una convergència tarifària, suposarà una millora en el procés de recàrrega, ja que es podrà fer a través d'una aplicació mòbil, la web i també la xarxa conjunta de punts físics de recàrrega de CTM i de l'EMT. Així mateix, es podran continuar comprant bitllets QR senzills de viatge, en línia i de forma anticipada.

«Aquest conveni no implicarà la pèrdua d'autonomia empresarial de l'EMT, ja que l'empresa municipal de transports mantindrà la seva independència quant a l'operativa, definició de les línies i aplicació dels preus de referència», ha conclòs Deudero.

El conveni marca els compromisos econòmics per afrontar la integració tecnològica i tarifària. Per part del Govern, el contracte tecnològic que assumeix CTM suposa una inversió d'1,86 milions d'euros. A més, CTM està desenvolupant actualment altres projectes d'innovació tecnològica que es traduiran també en una millora del servei per als usuaris de tot el transport públic interurbà (bus TIB, tren i metro) així com per als usuaris dels busos de l'EMT quan la integració sigui ja una realitat.

Entre uns altres, CTM treballa en el projecte de creació d'una targeta intermodal virtual per a dispositius mòbils i en projectes relacionats amb la gestió de dades (big data) i de millora del sistema d'ajuda a l'explotació, amb millores per als usuaris relacionades, per exemple, amb la informació del pas per les parades en temps real o la millora del servei amb un control de l'explotació més detallat, amb dades com l'ocupació real de l'autobús o el temps del recorregut, entre uns altres.

Augment d'usuaris del 44 % des de 2019

La gestió coordinada de les xarxes de transport públic de Mallorca té l'objectiu de dotar el transport públic d'una major eficiència operativa i qualitat, amb millores tecnològiques i en sostenibilitat, en un context d'increment continuat de la demanda en els últims anys i que també s'està reflectint en nous augments d'usuaris durant aquest any.

Des de 2019, l'any previ a la pandèmia de la COVID, i fins a 2023, el creixement dels usuaris del transport públic a Mallorca ha estat del 44 % en conjunt, de 59,5 milions el 2019 a 85,6 milions de viatges el 2023, i inclou els busos del TIB i l'EMT, el tren i el metro.

L'increment ha continuat aquest any 2024, amb un creixement del 17 % entre gener i setembre respecte del mateix període de l'any passat; un augment significatiu en tractar-se de dos anys amb la gratuïtat ja vigent i que situa la xifra acumulada al setembre en 75,5 milions, molt per damunt de qualsevol altre any anterior a excepció de 2023.

Actualment, ja són més de 500.000 els ciutadans residents a Mallorca que viatgen en transport públic utilitzant la Targeta Intermodal, dels quals un 40 % són residents a Palma. Aquesta xifra global de més de mig milió de persones actualment ja supera en 175.000 la dada de persones amb Targeta Intermodal a principis de 2023, quan eren gairebé 328.300 usuaris.

Altres notícies